Jag besökte Carl och Karin Larsson 

Efter några dagar i Dalarna på lov tog vi vägen förbi Sundborn på väg hem. Trots alla år jag har åkt till Dalarna under olika årstider har vi aldrig stannat hos Carl och Karin Larsson. Men vi fick en liten ingivelse och gick en superfin guidad visning i fredags. (Visningar året runt).

Det var lite extra roligt att jag kom på det här i veckan, några dagar innan var jag ju på Waldemarsudde och såg utställningen om Friluftsmålarna, den svenska kolonin i Grez -Sur-Loing i Frankrike. Där, visade det sig för mig, möttes Carl Larsson och Karin Bergöö och blev kära. Och det var ju en av Carl Larssons tavlor jag blev kär i på den visningen. Som lärare blir jag alltid lite extra nöjd med sådan bonus. När man lyckas knyta ihop saker och ting som hör i hop. (Den här gången helt oplanerat men ändå).

Jag gillade verkligen att äntligen få se Sundborn. Intressant att få veta mer om hur de levde. Att Carl och Karin var väldigt moderna, vilket jag nog visste redan, efter mina hundra besök på Zorngården. De serverade både pizza och pasta där i Sundborn, med barnen sittandes runt bordet och inte ute i köket med någon husa.

De rum som satte mest intryck i mig var gästrummet där storheter som Selma Lagerlöf, Bruno Liljefors, Prins Eugen och förstås Anders och Emma Zorn sovit. Gästernas namn finns inskrivna på en dörr och jag ville så gärna fota men man fick inte.

Jag älskade också rummet med utsikten över floden, förmaket. Där hade jag velat sitta och dricka bubbel med Karin och höra mer om hennes liv.

Carl Larsson var bokälskare och i hans bibliotek fann jag titlar som: Fram över Polarhavet, Svensk litteraturhistoria, Jaktminnen från vildmarken, Trans Himalaya, Från Pol till Pol. Känns som att äventyret lockade en del. Tydligen var han Faluns bokhandels bästa kund, i huset finns över 4000 böcker.

Vår guide på visningen berättade att Carl blev kär i Karin direkt, hon inte lika snabbflirtad. Tydligen var Karin Carl Larssons musa, hon var tvungen att godkänna varje målning innan han signerade den. Helst ville han ha henne i ateljén hela tiden men det fungerade ju inte eftersom de hade sju barn som skulle tas hand om.

När jag kom hem från Dalarna tog jag fram boken från visningen på Waldemarsudde och letade upp Karins verk från hennes korta tid som konstnär. Jag hamnade i en text där Carl Larsson i ett brev 1889 till Viktor Rydberg skrev om kvinnors möjligheter att studera vid Konstakademien:

 

Kvinnan skulle bort. Genast, Sedan hon haft lika med den unge mannen i akademin, blev det en enda artist af alla dessa svaga kvinnor?…. För mig inte en som duger det bittersta. Tanor, stackars utmärglade stackare bli de eller elaka och bittra förstås, och lungsot få de flesta. Nästa dem som bli gifta (och de är inte många, ty yrket hjälper ej upp deras behag) äro de lyckligaste… Mandom ska det vara, ty konsten skall vara skapande, och den passiva, mottagande kvinnan begriper aldrig vad stil är när det gäller görandet.”

 

Hello Calle?!? Du är gift med en konstnärinnan som gått på Konstakademien, som du träffade i Frankrike där ni båda målade. Kvinnan du ber om råd hela tiden. Hello?!? Den passiva, mottagande kvinnan begriper aldrig vad stil är när det gäller görandet???

 

Alltså. Jag blir aldrig klok på det där. Männen som inte fattar. För de är ju tyvärr inte utdöda.

 


  

3 kommentarer

Under Uncategorized

3 svar till “Jag besökte Carl och Karin Larsson 

 1. Där var jag för flera år sedan. Fint och stämningsfullt! Ja, kvinnorna bakom männen, bra idé. Bra att börja skriva!

 2. Jag hoppas på en ny trend där vi ser fler filmer, pjäser och böcker om kvinnorna som stod bakom de ”stora männen”. Alla de kvinnor som snarare gick framför men som inte fick den uppmärksamhet och beundran som de är värda. Kanske kan både damer och herrar lära sig en del av historien.

  Minns från mitt eget besök för några år sedan, att hela huset kändes mindre än det man ser på målningar.

  • Pernilla

   Ja, huset känns ganska litet när man är där. Och de bodde nio personer och ofta gäster. Det var nog rätt trångt.

   Och precis, fler kvinnorna bakom. Viktigt att visa hur det har gått till, hur det är möjligt att män har kunnat göra karriär, få nobelpris etc.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s