It takes a village to raise a child

Det hände en grej igår. Jag fick ta del av hur tre trettonåriga pojkar tyckte att det var okej att kalla en jämnårig flicka för hora i en chattkonversation. De kommenterade även storleken på hennes bröst. (De var för små). De ansåg även att hon borde få ”en kuk i halsen och ut genom anus.”

Tretton år gammal. Och få höra att man är en hora som borde få en kuk i halsen ner i anus. Tretton år gammal och kunna de uttrycken. Och känna att det är okej att säga så till en jämnårig klasskamrat. Säga/skriva – same shit. I min värld.

Jag skrev om det här på Facebook och det kom en drös kommentarer. Alla chockade. Och en del ville så gärna hitta någon att ge skulden. Det är föräldrarna. Det är skolan. ”Föräldrarna borde skämmas.”  ”Skolan måste ta tag i det här.” Jag kan förstå reaktionerna. Men tänkte på det fina citatet ”It takes a village to raise a child” och tänkte på vårt samhälle. (For the record så skötte sig både hem och skola exemplariskt). 

Jag tänkte på tillgänglighet. Trettonåringar idag har nästan vuxit upp med internet i sin hand. De har kunnat se porr om de har velat, sedan pyttesmå. Utan större ansträngning. Med allt det för med sig.

Jag tänkte på dataspel. När jag var i tonåren var dataspelen av typen en riddare mot en drake. Nuförtiden är det ”bitch”, ”go fuck yourself”, ”motherfucker”, prostitution, sex, droger och våld, lägg till det fantastiskt bra grafik.

Jag tänkte på media. Vilka bilder pumpas ut i reklam? Vilken är skillnaden på reklam på 80/90-talet och nu? Snabbgoogling på bilder med sökorden ”jeansreklam 1980” och ”jeansreklam 2016”:

 

1980:

f2b4d49057a0f4e9bd2cc81d2af21b69

 

2016:

Kellan-Lutz-jeansreklam-2011

 

 Jag tänkte på filmer. Hur mycket grova ord och grova sexscener förekom i filmerna jag såg när jag var tonåring? Dirty Dancing ”I carried a watermelon” mot Fifty Shades of Grey.  T.ex.

Jag tänkte på träningar. ”Kom igen kärringar!” hojtas från sidan av planen av pappor till spelarna. Vad ger det för signaler till pojkar som spelar? ”Domaren visa pattarna, du dömer som en kärring!”

Jag tänkte på vad min kompis hörde sin granne skrika under en fotbollsmatch. ”Jävla fittor!” Well…?

Tyvärr är det nog så att det inte finns en att skylla på. Det finns inget enkelt sätt att stävja.

 Komiskt nog hamnade jag mitt i ett inslag på P1 i morse när jag körde till jobbet:

 


 
Det är inte lätt inte. Livet. Internet. Men vad som är lätt är att tänka: ”Behandla andra som du själv vill bli behandlad.”

Eller som jag lärde mig det, i Dirty Dancing: ”Nobody puts Baby in a corner.”
Snott från instagram: 

 

 

Uppdatering:

Till listan kan också läggas att om man har stora bröst kan det inte hjälpas att man blir sexuellt ofredad. Säger en förundersökningsledare.  
 

6 kommentarer

Under Uncategorized

6 svar till “It takes a village to raise a child

 1. Per Johansson

  Jag inbillar mig att de i alla fall är föräldrarnas fel och ansvar, därför att.. Man kan lära barn värderingar men det måste oxå till ett aktivt deltagande i vad barn gör. Det går inte komma undan, om de kan sitta och spela spel med såna ord så behöver de oxå få en syn på vad som är verklighet och på låtsas. De spelen som som de lär sig så ”fina ord” genom har en åldersgräns. Därigenom så är det föräldrars ansvar, oavsett hos vilken kompis spelen spelas. Samhälle…jo det är ju vi… men många av oss sitter och tycker en väldig massa men vågar fan inte öppna munnen när det väl gäller…förutom på sociala medier. Jag köper att det är svårt att vara ensam i ett sånt läge. Där behöver vi hjälpas åt…men det är i grunden inte samhällets ( vårat) fel. Föräldrar har i alla tider haft varierat deltagande i vad deras barn gör, de frågar enkelt och nöjer sig med enkla och kanske inte alltid ärliga svar, de vågar inte och kanske inte heller förstår hur man ifrågasätter sina barn. Det här är ett ämne som går att älta ihjäl om man så vill. Om man hör och ser barn bete sig så illa som beskrivet bör man tycker jag säga ifrån…unisont om det går. om en säger till ett barn tycker jag att det nånstans är en skyldighet att ställa upp på den som tar initiativet Om alla reagerar så reagerar även barnen. Det är i alla fall jag övertygad om. Jag tror inte jag är så illa ute med den reflektionen

 2. Lotta

  Väldigt bra inlägg, bra skrivet.

 3. Sara som klappar händerna åt dina kloka ord.

  Mycket bra skrivet!👏👏 & bra feedback från Pernilla nedan! 👍🙄
  Mvh Sara född-72 med en far som alltid refererade till ” Den gyllene regeln”.

 4. intichavez

  Tack för bra post.

 5. Svårt ”gilla” men du vet vad jag menar. Viktigt betyder mitt gillande – detta är viktigt. Och ja, det är inte ens ansvar. Det är vi. Alla.

  Dags kavla upp armarna och börja jobba. På riktigt. Säga ifrån. Visa hur vi vill det ska vara. Agera förebild, inte bara anti-bild.

  Vi har en bit kvar innan vi når det samhälle som jag drömmer om, och till dess får jag helt enkelt leva själv så som jag vill att samhället i stort ska vara.

  Kärlek!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s