Ny arena but same shit

 

På den här gatan, en bit upp till vänster, bodde Ulla Winblad. Eller som hon hette från födseln, Maria-Christina. Hon kallades Maja-Stina. Hon hängde i sin ungdom med Bellman, som senare i livet bodde precis på gatan bredvid Yxsmedsgränd med sin fru Lovisa. (Lovisa överlevde btw sin make med 52 år, han blev 55 och efterlämnade en massa skulder och tre barn åt Lovisa. Hon blev 92 och lyckades betala av skulderna).

Jag var på stadsvandring idag, med ciceronen Ulf Bagge. Visningen heter ”Historiska kvinnor” och Bagge inledde med att berätta att den vandringen är den av alla hans vandringar som är svårast att nå ut med. Den vandringen som handlar om kvinnors historia är den färst folk vill gå på. No fucking shit. Vem orkar bry sig om lite starka kvinnor, liksom?

Hur som helst. Maja-Stina föddes i en otroligt fattig familj och guiden berättade om hennes liv och om hur Bellman började skriva låtar om henne som såldes på skillingtryck och blev galet poppis. Maja-Stina själv var inte helt nöjd för det som förmedlades gav henne ett rykte som prostituerad. Enligt guiden finns det inget som tyder på att hon faktiskt var prostituerad, dock tog Maja-Stina, aka Ulla Winblad väldigt illa åt sig av det folk skanderade om henne på gatorna. Om hon och Bellman var kompisar i sin ungdom så var han inte hennes favoritperson senare i livet, om man säger så.

Och jag tänker… Det kvittar vilken tid det är. Vilka medel vi har. För vi människor är lika låga i alla tider. Kvinnor har alltid blivit kallade horor. Ibland är det bakom ryggen på gatan, ibland är det på konton på Instagram och ibland i kommentarer på Facebook.

Nil nove sub sole liksom.

 

2 kommentarer

Under Uncategorized

2 svar till “Ny arena but same shit

  1. Anna

    Läste någonstans att du är en vinterbröllops-nörd? Har du något tips på fantastiska lokaler som passar fest och vigsel? 🙂 Vart som helst i landet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s