Express yourself!

Det var 1985 och jag stod på min stereobänk (!) i mitt rum högst upp i radhuset i Skogås utanför Stockholm. I mina högtalare strömmade Into the groove med Madonna ut och jag dansade allt jag hade, med mina neonfärgade armband. Jag var tio år men fattade ändå budskapet.

”Get into the groove
Boy you’ve got to prove
Your love to me, yeah
Get up on your feet, yeah
Step to the beat
Boy what will it be”

Madonna var som den coola kompisen jag inte hade. Eller den tuffa storasystern jag inte heller hade. Hon sjöng, och jag lyssnade. Express yourself, don’t go for second best, baby. Papa don’t preach, I’m keeping my baby. Some boys try and some boys lie but
I don’t let them play (no way). 
Ständigt samma budskap: Ta ingen jävla skit, girlfriend!

Nu är jag 41. Och Madonna is still fucking standing. Bara det är helt galet coolt. För en vecka sedan fick hon Billboards pris för Woman of the Year och hon höll ett tal. Och vilket tal! Om du inte har sett det än, se det. Hela.

Här är några av mina favoritcitat från talet:

”I always feel better with something hard between my legs.

Thank you for acknowledging my ability to continue my career for 34 years in the face of blatant misogyny, sexism, constant bullying and relentless abuse.

When I started there was no Internet. So people had to say it to my face.

In life there is no real safety, except self belief.

And even the fucked up things that happen to me, that still happen to me, are also gifts, to teach me lessons and make me stronger.

There are no rules. If you are a boy. If you are a girl, you have to play the game. And what is that game? You are allowed to be pretty and cute and sexy. But don’t act too smart. Don’t have an opinion… You are allowed to be objectified by men. You are allowed to dress like a slut. But don’t own your sluttiness... Be what men want you to be. But more importantly, be what women feel comfortable with you being around other men. Finally do not age.  Because to age is a sin.

Prince was running around with fishnets and high heels and lipstick with his butt hanging out… yes he was. But he was a man. This was the first time I truly understood women do not have the same freedom as men.

I remember wishing I had a female peer that I could look to for support.

Camille Paglia, the famous feminist writer said I set women back, by objectifying myself sexually. Oh, I thought, if you are a feminist you don’t have sexuality, you deny it? So I said: Fuck it, I’m a different kind of feminist. 

People say that I’m so controversial. But I think the most controversial thing I have ever done is to stick around.”

Okej, det blev ganska många citat. Men alltså. Så här. Det är galet. I 34 år har hon varit en förebild. En stark feminist som kräver att få ta plats. Att få vara kåt. Att få göra vad hon vill. Och jag fattar varför jag har följt Madonna under de här 34 åren. Hon gjorde mig till feminist långt innan jag visste vad det var.

Häromkvällen var jag och såg teatern Britney på Turteatern i Kärrtorp. (Grym, gå och se!) Och det slog mig. Hur hårt Britney jobbat. Hur utsatt hon varit/är. Och så tänkte jag på Madonna. Hur hon har banat vägen för Britney, Lady Gaga, Beyoncé och vilken kvinnlig artist som helst. Utan Madonna hade de (nog) aldrig lyckats på samma sätt. Hur hårt de än jobbat, de också. (Bitch, I’m Madonna).

En sak de alla har gemensamt är den feministiska agendan. Egentligen känner jag att det är så galet fel att jag ens ska behöva skriva så. Feministisk agenda. VARFÖR är det inte bara självklart? Varför ska det vara så som Madonna sa? There are no rules, if you are a boy. Varför ska en penis automatiskt generera mer lön? Varför ska en penis göra att folk lyssnar mer på penisbäraren än den som inte bär en? Varför kallas feminister manshatare bara för att vi vill ha samma rättigheter som penisbärarna?

 

e8eebe548b0803b4e0cbe8f6102c7117

 

I kväll upptäckte jag till min glädje att Madonna äntligen är med i Carpool Karaoke.Hon berättar om när hon förförde Michael Jackson med hjälp av lite Chardonnay. James Corden frågar om hon och MJ kysstes. ”I mean baby, I’ve been around.”

När jag var tio år och dansade på min stereobänk var jag blond. Nuförtiden blir jag blond var sjätte vecka. Och däremellan har jag lite mörk hårbotten. Och det stör mig, den där utväxten. Men i dag när jag såg henne sjungandes i bilen så tänkte jag fuck it, Madonna har det också.  Vi vill vara blonda fast vi är mörka och då är vi det.

 

3f347e1378a1a1e499df03fb8424ecbc

 

 

 

1 kommentar

Under Uncategorized

Ett svar till “Express yourself!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s