La tour Eiffel

Jag är med min äldsta dotter i Paris. C’est magnifique!

Igår gick vi runt, i vad som kändes som hela, Paris. Vi startade 9 på morgonen och var tillbaka på hotellet 20, för kort mobilladdningspaus innan mademoiselle Alm skulle fota Eiffeltornet i kvällsbelysning (och vi behövde middag). 
Från 9 på morgonen till 22 på kvällen såg vi Eiffeltornet från olika håll. Ibland dök hon upp i slutet av en gata, ibland rakt framför/nedanför/ovanför oss. Ibland långt bort i fjärran. Alltid lika vacker.

När vi svängde runt hörnet från vårt hotell och hon bara stack upp mellan husen insåg jag vilken grej det ju förstås var att få igenom det bygget. Har inte tänkt på det förut. (Duh). Protesterna var, enligt wiki, många och det är väl inte konstigt. Ett jättebjässetorn i en helt annan tid. 1887 började det byggas. Tänk hur Paris såg ut då, och plötsligt ett galet ”torn” på över 300 meter. (Kaknästornet är 155 meter, som jämförelse). 

Världen 1887. Inga bilar. Inga flygplan. Telefonen nyss patenterad. Och så vidare. 

Och tänk hur det var, att vara en vanlig parisare, och plötsligt få se hela stadsbilden förändras. Det måste varit många huvudskakningar åt detta galna projekt. 

Det är ju så med oss människor. Nytt är konstigt, ofta fult. Förändring skrämmer. Och det där var en förändring aldrig skådad innan. Inte nog med att det var en annorlunda arkitektur och komstruktion, högsta byggnaden i världen var hon ett bra tag också. 

Men jag tänker att när tornet väl var på plats var det nog fler som fascinerades, än ogillade. Eller är det en slutsats dragen ur att jag sitter med facit? 

Och vad hade Paris varit utan Eiffeltornet idag? Förstås fortfarande underbart och fantastiskt, men hade inte något saknats? (Det hade vi ju dock inte vetat, inser jag). Men det hade varit intressant att få höra de klagande några år senare. Eller nu. Om det hade gått.

Första gången jag besökte Eiffeltornet var för övrigt när jag var 14 och på väg till Jersey på språkresa. Vi låg bra till i tid och busschaffisen och ledaren bestämde sig för att ge oss två timmar i Paris. Plötsligt var jag mitt under tornet och enda toan var i tornet. Gratis. Men högre upp kostade och mina vänner ville inte åka upp. (Så med fjortonåringens logik gjorde inte heller jag det). 


2 kommentarer

Under Uncategorized

2 svar till “La tour Eiffel

  1. jag har aldrig varit i frankrike, men det verkar vara fint vid Eifeltornet
    /Cecilia Johansson
    http://www.ceciliajohansson.nu

  2. Jag blir så sugen på att resa till Frankrike och Paris igen när jag ser dina bilder. Har du fotat från platsen som kallas Trocadero, när du får med hela Eiffeltornet? Jättefint med Seine framför också. Vi skall till några vänner i dag faktiskt, och planera vår resa genom Frankrike. Vi funderade på att hoppa över Paris, eftersom vi skall hyra bil och åka vidare, och Paris är ganska omtumlande att köra i, och att parkera framför allt. Men nu när jag ser dina foton vill jag ju inte missa att se Paris…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s