Varför?

 

När jag gick i högstadiet hade vi en stående biologiläxa varje vecka. Skriv fem frågor på texten, varav en varför.  Varför gav mig alltid mycket huvudbry, vi var ju nämligen tvungna att svara på frågan också.

Den där varför, den är inte helt att leka med nämligen. Jag har tänkt mycket på det ett tag.

Varför något händer.

Varför det inte händer.

Varför det ändras.

 

Och varför är varför första frågan många människor ställer sig när något omvälvande händer?

Varför är det alltid viktigt att veta orsaken till något som har hänt? Som att det alltid går att hitta en orsak, som att livet är en felsökningsprocess som man i svaret på varför kan rätta till. Kanske för att man vill säkerställa att det omvälvande, läskiga eller hemska aldrig någonsin händer igen?

Varför? Man kan inte alltid veta varför. Ett svar på en varförfråga är komplicerad att formulera. Kanske kan man inte det förrän långt efteråt.

Man kan fundera på vad som hände utan att någonsin komma fram till varför. Och det kanske är okej, kanske behöver man inte alltid veta varför. Ibland bara är det som det är.

Och när någon berättar något livsomvälvande, jobbigt eller liknande för dig. Fråga inte vännen ”varför?” då. Ge en kram. Ge stöd. Finns. För ärligt, ett varför är inte till för din vän. (Jag lovar, vännen funderar inte på något annat än just det och har inte ett svar). Den är till för dig för att du är nyfiken. Och det behöver inte en vän i en sådan situation. Den behöver en vän, inte en rumpnisse.

 

hqdefault

 

 

 

 

1 kommentar

Under Uncategorized

Ett svar till “Varför?

  1. Sue

    Väääääääldigt sant! Kram kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s